ETİK DEĞERLER EL KİTABI

01.09.2018 | 4,166 Görüntüleme | 0 Yorum Yapılmış

ETİK DEĞERLER EL KİTABI

 

ED-001

 

İÇİNDEKİLER

 

GİRİŞ

GİRİŞ

3

VİZYON

3

MİSYON

3

KALİTE VE GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKAMIZ

3

DEĞERLERİMİZ

3

FİRMAMIZIN PERSONELLERİNİN ANA YASASI

3

FİRMAMIZIN PERSONELLERİNİN ANA KURALLARI

3

BÖLÜM 1 DAVRANIŞ İLKELERİMİZ

DÜRÜSTLÜK

 

BİREYE SAYGI

 

KARŞILIKLI SAYGI

 

FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYETE SAYGI

 

“AÇIK KAPI” POLİTİKASI

 

FİRMA İMAJIMIZ

 

TACİZ

 

FİRMA KAYNAKLARININ KULLANILMASI

 

ÇEVRENİN DOĞAL KAYNAKLARININ KORUNMASI

 

BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANIMI

 

SEYAHAT

 

İLETİŞİM

 

UYUŞTURUCU MADDE ALKOL VE SİGARA

 

ÇIKAR ÇATIŞMALARI

 

YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER

 

BÖLÜM 2 İŞ İLE İLGİLİ ETİK DEĞERLERİMİZ

SORUMLULUK

 

EŞİT İSTİHDAM FIRSATI

 

YENİLİKÇİLİK

 

LİDERLİK

 

VERİMLİLİK

 

ZAMAN YÖNETİMİ

 

POZİTİF YAKLAŞIM

 

İŞ KAYITLARININ TUTULMASI

 

İŞ GİZLİLİĞİ

 

KİŞİSEL BİLGİLERİN GİZLİLİĞİ

 

BÖLÜM 3 ŞAHISLAR İLE İLİŞKİLERDE ETİK DEĞERLER

MÜŞTERİLERİMİZLE İLİŞKİLERİMİZ VE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

 

REKABET İÇİN BİLGİ TOPLAMA

 

REKABET YASALARI

 

KARA PARA AKLAMA FAALİYETLERİNİN ÖNLENMESİ

 

TEDARİKÇİLERİMİZLE İLİŞKİLERİMİZ

 

MEDYA VE KAMUOYUNDAN GELEN TALEPLER

 

TOPLUMLA İLİŞKİLERİMİZ

 

BÖLÜM 4 İHLALLERİN RAPORLANMASI

BÖLÜM 5 SONUÇ

 

GİRİŞ

Aşağıda belirtilen davranış standartları sıklıkla karşılaşılan etik ikilemler ile ilgilidir. Firmamızın çalışanları nerede olurlarsa olsunlar, işlerini kayıtsız şartsız dürüstlük ve doğrulukla yapmalıdır; bir şey bir defada doğru yapmakla kalınmamalı, her koşulda doğru yapılmalıdır. Firmamızın tüm çalışanları işleriyle ilgili kanunlara, kurallara ve yönetmeliklere uymak zorundadır. Firmamız, çalışanlarının etik değerlere sıkıca bağlı kalmalarını ve tüm çıkar çatışmalarından kaçınmalarını bekler.

  • Politikalarımızın ihlal edildiğini gören veya bilen,
  • Bir hareketin, karar, tavır ve davranışın yasalara uygunluğuyla ilgili şüpheleri olan,
  • Var olan veya olası bir çıkar çatışmasının söz konusu olup olmadığına ilişkin soruları olan çalışanlarımızın, konuyu rapor etme gibi şahsi sorumlulukları vardır.

Tüm çalışanların politikalarımıza uyacağına ve her koşulda doğru ve dürüst davranacağına inancımız sonsuzdur.

 

VİZYONUMUZ

"Ürünlerimizin kalitesini sürekli geliştirerek müşteri talep ve beklentilerini en üst seviyede karşılamak, güvenilirliği ve kalitesi ile sektörde örnek alınan, tüketici haklarına daima saygılı, son teknolojiyi sürekli takip eden ve etkin kullanan, eğitime öncelik veren, ürün yelpazesini geniş tutarak piyasada aranan marka haline gelerek  iç piyasada ve dünya ölçeğinde pazar payımızı arttırarak dünya çapında bilinen bir markaya dönüşmek."

 

MİSYONUMUZ

"Su ürünleri sektöründe hijyen ve gıda güvenliğinden ödün vermeyen, önceliği insan sağlığı olan, iç ve dış piyasaya güvenilir gıda temin eden, yurtiçi ve yurtdışı piyasada su ürünlerine olan talepleri karşılayabilmek için gelişen teknolojiye ve yöntemlere uyum sağlayan ve ulaşılması gün geçtikçe zorlaşan çok önemli ve sağlıklı doğal protein içeren su ürünlerine yurdumuzun her bir bireyinin ulaşabilmesini sağlamak. Toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirmek. İnsana Değer prensibiyle çalışan haklarını koruyarak diğer firmalara öncü olmak.”

 

KALİTE VE GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKAMIZ

Sektörümüz de; ön sırada yer alan, saygın ve güvenilir bir marka olmak için; müşteri memnuniyetine, kaliteye, gıda güvenliğine, çevreye ve insana değer verme bilinciyle hareket etmek temel amacımızdır.

  Bu amaçla;

  • Müşteri istek ve beklentilerini tam olarak algılamak ve en iyi şekilde gerçekleştirmek,
  • Çalışanlarımızın iş kabiliyetlerini ve iş bilinicini artırmak için eğitimler düzenlemek,
  • Kalite ve Hijyeni yaşam tarzımız haline getirmek,
  • Çalışma metot ve ortamını iyileştirmek,
  • Üretim ve hizmetimiz sırasında Küresel kaynakları (su, elektrik vb.) en etkin şekilde kullanarak geri dönüşüme katkıda bulunmak ve çevre kirliliklerini önleyici faaliyetleri gerçekleştirmek ve çevreyi korumak,

Ayrıca;  ilgili kanun, yönetmelik ve ISO 9001 Kalite ile ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim sistemleri şartlarını karşılayan ve sürekli iyileştiren hizmet anlayışı ile müşteri memnuniyetini artırmak politikamızdır.

 

DEĞERLERİMİZ

  1. İnanç: Şirkete, ürünlerine ve kişinin kendine inanması.
  2. İşimizde Dürüstlük: Doğru olanı yapmak
  3. Empati: Müşterilerin, çalışma arkadaşlarının ve diğer paydaşların duygu frekanslarını yakalamak.
  4. Mükemmellik: Bir işi en iyi yapmanın gururunu duymak.
  5. Uygulama: Eylemden yana ağırlığını koyarak iş çıkarmak.
  6. Alçak gönüllülük: Bir şeyi bilmediğini kabul etmek ve yardım istemek.
  7. Liderlik: Genellikle diğerlerinin kendini izlemesini sağlayarak “Durum liderliği” yapmak ve bu yolla fark yaratmak.
  8. Performans farklılıklarına karşı duyarlılık: Daha fazla katkıda bulunanları görmek ve ödüllendirmek.
  9. Geniş açılı görüş: Hem o anki görevi, hem de resmin bütününü görebilmek ve davranışların başkalarını nasıl etkilediği konusunda duyarlı olmak.
  10. Sınırları aşmak: Olağan görüş alanı ve isteklerin ötesini görme ve o noktaya ulaşma yeteneğini geliştirmek.
  11. Saygı: Farklılıkları kabul etmek ve her bireyin başka kimsede olmayan özelliklerini görebilmek.
  12. Takım çalışması: Birlik olmanın güç kazandırdığının bilincinde olmak ve anlaşmazlıkları kolayca çözmek.
  13. Azim: Beklenmedik engeller çıksa bile rotadan ayrılmamak.
  14. Güvenilirlik: Dürüstlük, sözüne güvenilirlik ve içtenlik yoluyla insanların güvenini kazanmak.

 

FİRMAMIZIN PERSONELLERİNİN ANA YASASI

  1. Çalışkan olmak
  2. İşinde profesyonel olmak
  3. Müşteri haklarını korumak
  4. Firmamızın haklarını korumak
  5. Kâr etmek ve ettirmek

 

FİRMAMIZIN PERSONELLERİNİN ANA KURALLARI

 

  1. Etik değerlere uymak
  2. Saygılı olmak (Müşteri, Tedarikçi, Personel)
  3. Empati yapmak
  4. Yalan söylememek
  5. Disiplinli olmak
  6. Tasarruflu olmak
  7. Pozitif enerji vermek
  8. Verimli çalışmak, gereksiz konulara zaman ayırmamak
  9. Satışları arttırmak
  10. Hoşgörülü olmak
  11. Müşteri ve firmamızın gizliliğine önem vermek
  12. Çevreye ve doğal kaynakların kullanımında duyarlı olmak

 

BÖLÜM 1 – DAVRANIŞ İLKELERİMİZ

 

Davranış ilkelerimiz, temel değerlerimiz doğrultusunda oluşturulan; günlük işlerimizde, kararlarımızda, tavır ve davranışlarımızda bizlere yol gösterecek davranış standartlarıdır. Firmamızın çalışanlarının birbirleri, müşterileri, tedarikçileri ve diğer tüm üçüncü kişilerle ilişkilerinde belirlenmiş olan standartlar doğrultusunda hareket etmesi beklenir. Firmamızın itibarı siz çalışanlarımızın tavır ve davranışlarına bağlıdır. Tüm çalışanlarımız, firmamızın etik değerlerinin korunmasında çok önemli göreve sahiptir.

 

(1.1) DÜRÜSTLÜK Firmamızda ilişkiler dürüstlük ilkesine dayalı olarak yürütülür. Müşterilerimiz, çalışanlarımız, meslektaşlarımız, mal ve hizmet aldığımız kuruluşlar, içinde bulunduğumuz toplum ve ilişkide olduğumuz devlet birimleri ile açık, dürüst, tutarlı bir işbirliği sergileriz. Kurumumuzun ismi bizim için gurur kaynağıdır ve ilişkide olduğumuz herkeste güven duygusunu çağrıştırmalıdır. Yaptığımız işte, verdiğimiz sözde ve davranışlarımızda başkalarına ve kendimize karşı dürüstüz. Yapacağımızı söylediğimiz şeyi yaparız.

 

(1.2) BİREYE SAYGI Hepimiz başarımızın temel taşlarıyız. Çalışanlarımızın farklı kültürel ortamlardan gelmesine önem veririz ve ayrımcılık yapmayız. Temaslarımızda etkilemeye ve etkilenmeye açığız. İletişimimiz açık, sık, samimi ve saygılıdır. Birbirimize değer verir, dinler, fikirlere yapıcı yaklaşır, değerlendirir ve mutlaka cevaplandırırız. Şirketimizde kişilerin özel hayatına saygılı, adil, yapıcı ve farklı fikirlerin özgürce söylendiği bir güven ortamının oluşmasına hepimiz katkıda bulunuruz. Çalışanlarımızın kariyer planlarını, kendileri ile birlikte kişisel ve profesyonel gelişimlerini sağlayacak şekilde geliştirir ve uygularız. Kişileri yetkilendirir ve başarılı olmalarını sağlayacak gerekli araçları ve uygun çalışma ortamını yaratırız.

 

(1.3) KARŞILIKLI SAYGI Firmamız ve çalışanları herkese saygı duyar, insanlar arasındaki farklılıklara değer verir. Kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa karşısındakilere de öyle davranır. Firmamızın personeli empati kurmalıdır. Bu kendisini başkalarının yerine koyarak anlamaya çalışmasını gerektirir.

(1.4) FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARINA SAYGI Firmamız; insan zekâsının, entelektüel birikiminin, zihinsel yaratıcılığın ortaya çıkarmış olduğu müzikten edebiyata mal ve hizmetlerin ticari markalarından endüstriyel tasarımlara bilimsel gelişmelerden teknolojik buluşlara kadar uzanan geniş yelpaze içindeki tüm fikri ve sınaî mülkiyet haklarına saygılıdır.

(1.5) “AÇIK KAPI” POLİTİKASI Personel her türlü sorununu öncelikle bölüm sorumlusu ile çözümlemelidir, çözülemiyorsa silsileye uyarak şirket müdürü ile de görüşebilir.

(1.6) FİRMA İMAJIMIZ Firma imajı; İstikrarlı ve kaliteli hizmet verme anlayışımız ve tüm personelimizin davranışları ile oluşmaktadır. Doğru davranışlar firmaya pozitif, yanlış davranışlar firmaya negatif imaj kazandırır. Firmamızda çalışan tüm personelin firmaya olumlu imaj kazandırması temel görevidir.

 

(1.7) TACİZ Firmamızda yöneticiler ve personel, taciz ve ayrımcılıktan arındırılmış bir çalışma ortamının yaratılmasından ve korunmasından sorumludur. Ayrıca; Kişiyi dışlama niyetiyle yapılan onur, doğruluk, güvenirlik ve mesleki yeterliliğe saldırı, olumsuz, küçük düşürücü, yıldırıcı, gruplaşma, kötü niyetli tavır ve davranışlar gibi duygusal taciz durumları da tasvip edilemez davranışlardır.

 

(1.8) FİRMA KAYNAKLARININ KULLANILMASI Çalışanların kullanımına sunulan her türlü malzeme, makine, donanım ve taşıtlar firma malıdır ve yalnızca iş amaçlı kullanılır; kişisel amaçlar için izin alınmadan kullanım yapılamaz. Firmamızın varlıklarına gizli belgeler, yazılımlar, bilgisayarlar, büro araç-gereçleri ve çalışan zamanı dahildir. Kimse izinsiz Firmamızın ekipman ve eleman kaynağını şahsi işi için kullanamaz.

(1.9) ÇEVRENİN VE DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNMASI Çalışanlar doğal kaynakların boşa harcanmasını ve kirletilmesini yasaklayan çevre kanunlarına ve diğer gereklere uymalıdır. Çalışanların çevreyi ve doğal kaynakları korumanın önemi konusunda hassasiyet göstermeleri beklenir.

(1.10) BİLGİSAYAR ve İNTERNET KULLANIMI Modem üzerinden internete bağlanmak, gerek bilgisayarınızın gerekse bir bütün olarak şirketin belli bir risk altında girmesi anlamına geldiğinden, bu tür faaliyetlerde mutlaka şirketçe onaylanmış yöntem, araç ve kuralları kullanmalısınız. Şirket personeli, müteahhitler, taşeronlar ve şirket temsilcileri şirket ve faaliyetleriyle ilgili bilgi alışverişlerinde şirket dışında elektronik posta adresleri kullanamazlar. İş saatleri dahilinde iş harici internet kullanmak, bilgisayar oyunları oynamak, firma içi ve dışı özel yazışmalarda bulunmak, iş saatleri haricinde pornografik, ahlak dışı veya hareket içerikli, utanç verici yada saldırganlık içeren materyalleri başkalarına iletmek için bu sistemlerin kullanılması yasaktır. Şirkete ait bilgisayarları ve elektronik donanımları zaman zaman özel amaçlarla kullanabilirsiniz. Ancak, şirkete ait haberleşme sistemlerinde ya da bu sistemler aracılığıyla gönderdiğiniz ya da aldığınız veya sakladığınız bilgilerde kimse size kişisel gizlilik güvencesi veremez. Firmamıza ve üçüncü taraflara ait yazılımlar yetki alınmadan kopyalanmaz. Üçüncü taraflara ait yazılımların tamamının ruhsatları usullere uygun olarak alınmış olmalıdır. Elektronik postalar ve yazışmalar da dahil olmak üzere tüm dokümanlar şirketin malı olduğundan şirket isteği zaman bu materyalleri görme ve inceleme hakkına sahiptir.

 

(1.11) SEYAHAT Seyahat, işin getirdiği ihtiyaçlarla uyumlu olmalıdır. Firmamızın beklentisi, çalışanlarımızın iş seyahati sonucu finansal olarak ne kazanması ne de kaybetmesidir. Şirket araçlarıyla yapılan seyahatlerde kurallara uygun hareket edilmelidir ve zorunludur.

 

(1.12) İLETİŞİM Firmamızın çalışanları, firma içi ve dışı yazılı ve sözlü iletişimlerinde ‘’karşılıklı saygı’ ve nezaket kuralları çerçevesinde hareket ederler. Etkin dinlerler, etkin konuşurlar, vücut lisanlarını da etkin kullanırlar. Yazışmalarını, net anlaşılır ve yalın bir lisanda yaparlar. Problemlerini, kişisel boyutlara indirgemeden, empati yapan, objektif ve akılcı yöntemlerle çözümlerler.

(1.13) UYUŞTURUCU MADDE, ALKOL VE SİGARA Uyuşturucu madde, alkol ve sigara kullanımıyla ile ilgili kanunlara uyulmalıdır. Çalışanlar, firma içinde mesai saatlerinde veya firma dışında firma işlerini görürken, uyuşturucu madde ve alkol aldığını tespit ettikleri çalışanların bu suçunu, suçun işlenişinden sonra en çok üç gün içinde rapor etmelidir. Firma kapalı alanları, firma terası (sigara içilmesinde müsaade edilen yerler haricinde) ve firma araçlarında sigara içmek kesinlikle yasaktır.

 

(1.14) ÇIKAR ÇATIŞMALARI Firmamızda firmayı etkileyen tüm konularda, çalışanlarının en tarafsız değerlendirmelerde bulunarak, çıkar çatışmalarına girmeden görevlerini yerine getirmelerini bekler. Örneğin aşağıdaki hallerde bu tür bir çıkar çatışması söz konusudur:

  • Firmamızın sizin akrabalarınızla veya arkadaşlarınızla ticari ilişkilere girmesine aracı olursanız (şirket müdürü onayı olmadan),
  • Firmamızın müşterilerine veya tedarikçilerine ilişkin gizli bilgileri kendi kişisel çıkarlarınız veya akrabalarınızın, arkadaşlarınızın çıkarları için kullanırsanız,
  • Firmamızdaki konumunuz sayesinde üçüncü kişi veya kurumlardan kredi kefalet alırsanız,
  • Halen Firmamızda çalışıyorken firmamız ile rekabet ederseniz veya etmeye hazırlanırsanız,
  • Firmamızda çalışırken ikinci bir iş yaparsanız,
  • Firmamızda çalışırken şahsi çıkarınızı şirket çıkarınız üzerinde tutarsanız,
  • Yöneticinin onayı dışında indirim yaparsanız,
  • Firmanın ticari faaliyeti sonucunda kişisel çıkar sağlarsanız.
  • Çıkar sağlamak sadece maddi değil, hediye, tatil, yapılan indirim karşılığında şahsi indirim alma, pazarlık etmeme, eğlence davetiyesi alma, tedarikçiler ile yemeğe gitme vs. gibi konuları da içerir.

 

 (1.15) YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER Firmamız ve çalışanları işle ilgili karar ve işlemlerinde, belirlenmiş olan yasa ve yönetmeliklere bağlı olarak çalışmayı esas alır. Firma olarak tüm yasalara uymak görevimizdir. Resmi Kurumlar ile olan ilişkilerimiz yasalara uygun olmalıdır. Faaliyet alanlarımızla ilgili konularda, doğru kararın alınmasına yardımcı olacak tüm bilgileri zamanında ve eksiksiz olarak yetkililere ulaştırmak yükümlülüğümüzdür.

BÖLÜM 2 – İŞ İLE İLGİLİ ETİK DEĞERLERİMİZ

 

(2.1) SORUMLULUK İşimiz ve davranışlarımız için bireysel olarak veya takım halinde sorumluluk üstleniriz, bizden beklenen budur. İncelenmekten rahatsızlık duymayız. Yaptığımız işlerin sorumluluğunu kabul ederiz. Firma içinde bulunduğu topluma karşı da sorumluluğunun bilincindedir. Yaşamın ülkemizde ve çevremizde daha iyiye gitmesi bizim için önemlidir ve buna katkıda bulunuruz.

 

(2.2) EŞİT İSTİHDAM FIRSATI Firmamız, eşit istihdam fırsatı sağlamaya önem verir. İşe alma ve geliştirme konusundaki temel yaklaşım din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin uygun mesleki niteliklere ve kişiliğe sahip kişileri işe almak ve firma bünyesinde uzun süreli kariyer için kendilerini desteklemektir.

 

(2.3) YENİLİKÇİLİK Yenilikçilik, farklılığımızın başarımızın, karlılığımızın gelişmemizin ve liderliğimizin temelidir. Yeni fikirlere ve yaratıcılığa karşı yapıcı yaklaşır, teşvik eder ve ödüllendiririz. Ürünlerimizin, hizmetlerimizin iş yapış şekillerimizin ve süreçlerimizin hem bizler hem de müşterilerimiz için daha etkin ve verimli olmasını sağlayacak yenilikleri bulur ve uygularız.

(2.4) LİDERLİK İnsan potansiyelini etkin bir biçimde yönetmek, liderlik ölçütü olarak kabul edilir. Liderlerimizden beklentilerimiz, birlikte çalıştığı insanların yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkarmaları ve kullandırmalarıdır. Liderler, çalışanlara davranışlarıyla örnek olurlar, onları motive eder, destekler ve yol gösterir, firmamızın değerlerini yaşarlar.

 

(2.5) VERİMLİLİK Verimliğimizi sürekli geliştirmek için çalışırız. İşlerin önceliğini belirlemeliyiz. İş yerinde zaman tuzaklarına düşmemeliyiz. Önemli işleri erteleyip önemsiz işlerle uğraşmamalıyız.(Sürekli çay kahve, önemsiz konuların tartışılması, işe başlayamama, telefon görüşmeleri, sohbet vb.)

 

(2.6) ZAMAN YÖNETİMİ Firmamızın çalışanları zamanlarını en etkin ve verimli şekilde kullanmak için;

 

  • Yapılan işlerde öncelikleri belirler, planlı çalışır, yaptığı işe konsantre olur,
  • Gün içinde gereksiz sohbet, telefon konuşmaları ve yazışmalardan kaçınır,
  • Toplantı kurallarına uyar ve dakiktir.

 

(2.7) POZİTİF YAKLAŞIM İşimize ve olaylara negatif yaklaşmayız. “Biz bunu başaramayız’’ “Bu benim işim değil’’ “Vaktim yok, Vaktim olmadı’’ gibi tepkiler vermez, umursamaz tavır ve davranışlarda bulunmayız. Yapacağımız işlere başarma inancı ve coşkuyla yaklaşır, olumlu tutum sergileriz. İş arkadaşlarımıza ve müşterilerimize karşı pozitif olmalı, etrafımıza pozitif enerji vermeliyiz.

 

(2.8) İŞ KAYITLARININ TUTULMASI Çalışanlar tüm kayıtlarımızın raporlarını doğru bir şekilde tutmalı ve bunlarla ilgili sıkı bir hesap verme sorumluluğu sisteminin uygulanması sağlanmalıdır. Tüm kayıtlar, firmanın iş ilişkilerini ve diğer faaliyetlerini doğru ve adil bir şekilde ve gereken ayrıntılarıyla birlikte yansıtmalıdır. Çalışanlar doğru raporlar, notlar ve evraklar tanzim etmekten ve sorumlulara doğru bilgiler vermekten sorumludur. Kayıtlar sadece kayıtlar listesinde belirtilen ilgili sürenin dolmasıyla yok edilebilir. Ayrıca, kişisel olarak veya bir başka kişiyle birlikte hareket ederek ya da bir başka kişinin azmettirmesiyle hiçbir kayıt uygunsuz bir amaçla yok edilemez, değiştirilemez ve gizlenemez, hiçbir resmi işlem engellenemez.

 

(2.9) İŞ GİZLİLİĞİ Firmadaki tüm teknoloji, çalışma verileri, dosyaları ve diğer özel bilgiler firmamızın özel mülkiyetidir. Firmada çalışan herkes, hem görev sırasında hem de görevi sona erdikten sonra, tüm özel bilgiler ile ilgili gizliliğe uymayı taahhüt eder. Özel veya gizli bilgilere; çalışma yöntemleri, fiyatlandırma ve pazarlama verileri, strateji, bilgisayarlar, formlar, dokümanlar firmamızın o anki eski veya gelecekteki müşterileriyle, tedarikçileriyle veya çalışanlarıyla ilgili ya da bu müşterilerden, tedarikçilerden veya çalışanlardan alınan bilgiler dahildir. Firmayla ilişki kesildiğinde, firmaya veya müşteriye ait bu bilgiler götürülmemelidir. Firma bilgileri sadece firma çıkarları için, müşteri bilgileriyse sadece müşterinin çıkarları için kullanılabilir. Firmaya veya müşteriye ait bilgiler kişisel amaçlar için kullanılmamalı, üçüncü kişilere açıklanmamalıdır. Ayrıca bu tür bilgilere yetkisiz erişimi kısıtlamak ve çöplere neyin ne şekilde atıldığına dikkat etmek de dahil olmak üzere gerekli önlemler alınmalıdır. İşletme dışında izinsiz firmamıza ait herhangi bir mal, hizmet, belge, demirbaş, araç-gereç çıkarılması yasaktır.

 

(2.10) KİŞİSEL BİLGİLERİN GİZLİLİĞİ Gizlilik ilkesi sadece ticari bilgiler açısından değil, aynı zamanda şirketin mevcut ya da eski personeline, iş başvurularına, müşterilerine ve diğer paydaşlarına ait bilgiler açısından da geçerli bir ilkedir. Şirket aşağıdaki bilgiler çerçevesinde elinde bulunan bu tür tüm kişisel bilgileri korur ve gizli tutar.

  • Kişisel bilgiler gerekli gizliliği sağlayacak uygun tedbirler alınarak toplanır, işlenir, saklanır ve aktarılır ve sadece meşru ve kanuni gerekçeleri olan kişilerin bu tür bilgileri görmesine ya da öğrenmesine izin verilir. İş başvurusunda bulunan kişilerin şirketimize gönderdiği bilgiler o kişinin yazılı onayı alınmadan başkalarıyla paylaşılamaz.

 

BÖLÜM III – 3. ŞAHISLAR İLE İLİŞKİLERDE ETİK DEĞERLER

 

(3.1) MÜŞTERİLERİMİZLE İLİŞKİLERİMİZ ve MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ Müşterilerimizin ihtiyaçlarını tam olarak anlamak, müşterilerimizin güvenini kazanmak; bunu çalışma sistemimiz ve hizmet akışını sağlayan kuruluş kimliğimizle gerçekleştirmektir. Müşterilerimizin ödediği paranın karşılığını fazlasıyla alabilmeleri için, gerek ürün gerekse hizmet olarak en iyiyi yapmayı taahhüt ederiz. Müşterilerimizin ilk tercih edecekleri firma olmamız, ancak müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarını ve beklentilerini rakiplerimizden daha iyi ve daha hızlı değerlendirip, yanıtlamamızla ve karşılamamızla mümkün olacaktır. Bu amaçla müşteri ziyaretleri, müşteri anketleri ve müşteri şikayet değerlendirmeleri yapıp kayıt altına alırız. Müşterilerimizle kurduğumuz açık ve güvene dayalı ilişkilerde sadece bir tedarikçisi olmaktan öte, güvenilir bir tedarikçi olmayı hedefleriz. Hizmetlerimiz kaliteli olmalıdır.

(3.2) REKABET İÇİN BİLGİ TOPLAMA Rakiplerimize ait gizli bilgiler kabul edilemez, kullanılamaz ve açıklanamaz. Rekabet için bilgi edinirken, rakiplerimizin hakları ihlal edilemez.

 

(3.3) REKABET YASALARI Şirket, mal ve hizmet satımında avantaj sağlama ya da resmi makamlar yardımıyla şirkete menfaat sağlama niyetiyle herhangi bir kişiye bir ödeme (rüşvet) yapmayı yasaklamaktadır. Ülkemizde, kamu görevlilerine özellikle resmi bir işlem veya kararı etkilemek ya da işi almak veya elde tutmak amacıyla (doğrudan veya dolaylı olarak) herhangi bir ödeme yapmayı veya değerli bir şey vermeyi veya bu türde bir teklif ya da vaade bulunmayı yasaklayan kanunlar bulunmaktadır. Faaliyetlerimiz sırasında rüşvet ve yolsuzluk konularına ayrı bir önem göstermememiz gerekiyor. Kamu görevlilerine, onların kararlarını etkileme niyeti taşıyan ya da bu yönde en küçük bir şüphe uyandırabilecek hiçbir ödeme yapılmamalı hiçbir hediye ya da hizmet verilmemelidir. Daha detaylı bilgi almak için Kamu Çalışanları Etik Yönetmeliği’ne bakabilirsiniz. Rakiplerle ve onların hizmeti ve mali durumlarıyla ilgili yanlış ifadelerle, imalara ve dayanağı olmayan iddialara yer verilmemelidir.

 

(3.4) KARA PARA AKLAMA FAALİYETLERİNİN ÖNLENMESİ Kara para aklama yasa dışı faaliyetlerle uğraşan kişilerin bu yasa dışı yollardan elde ettikleri paraları aklamak, gizlemek ya da meşru hale getirmek için giriştikleri faaliyetlerdir. Şirket çalışanları muhtemel kara para aklama faaliyetlerinin ortaya çıkarılmasında yetkililere yardımcı olmak suretiyle şirket itibarını korumalı ve dürüstlük ilkesini daha da güçlendirmelidir. Bunlar çoğu zaman son derece karmaşık ve tespit edilmesi zor faaliyetlerdir. Kara para aklama faaliyetlerine işaret eden çeşitli belirtileri okumayı öğrenmelisiniz. Örneğin kendisi hakkında tam bilgi vermekten kaçınan ya da ödemeleri peşin yapmak isteyen bir müşteri gibi. Bir olayda kara paraya işaret eden birtakım göstergelere karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız derhal durumu sorumlunuzu bildirin.

(3.5) TEDARİKÇİLERİMİZLE İLİŞKİLERİMİZ Firmamız, mal ve hizmet alacağı tedarikçileri; siyasi ve kişisel veya kamu politikasıyla ilgili meselelerdeki konumlarına bakmaksızın yetkinlik, performans ve değer bakımından değerlendirerek seçer. Tedarikçi değerlendirme sonrasında oluşturduğumuz onaylı tedarikçi listemizde bulunan tedarikçilerle çalışır ve düzenli olarak tedarikçi performans değerlendirmesi yapar kayıt altına alırız. Tedarikçilerimizle uzun süreli ilişkiler kurmak isteriz.. İlişkilerimizi sürekli kılmak için karşılıklı etkileşimin önemini bilir, iş ortağımız olan tedarikçilerimizin de bu ilişkiden ekonomik olarak memnun olmalarını arzu ederiz. Onlarla ‘’kazan-kazan ‘’ilişkisiyle çalışırız. Tedarikçiler ile müşterilerimiz arasında davranış farklılığı olmamasına özen gösteririz.

 

(3.6) TOPLUMLA İLİŞKİLERİMİZ Firma olarak toplumsal sorumluluğumuzun bilincindeyiz, olanaklarımız dahilinde seçtiğimiz alanlarda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeyi hedefleriz. Faaliyet gösterdiğimiz alanlardaki yüksek performansımız, hizmet kalitemiz ve kararlılığımız sadece bizim başarımız değil; aynı zamanda ülke ekonomisine somut katkımızdır.

 

BÖLÜM 4 – İHLALLERİN RAPORLANMASI

 

‘’Etik Değerler El Kitabımızdaki” standartların yerine getirilmesinden tüm firma çalışanları ve yönetim sorumludur. Standartların ihlal edilmesi, işten çıkarılma ihtimalini de, içermek üzere bir takım düzeltici işlemlere başvurulmasıyla sonuçlanacaktır. Ancak; disiplin olgusu kararlarımıza hiçbir zaman rehberlik yapmamalı, kendimizi her alanda olumlu firma imajımızı korumaya adayarak, istekli hareket etmeliyiz. Bir başkası tarafından azmettirilme, yönlendirilme yanlış bir davranışa bahane olamaz. Bu nedenle, yasa dışı, yalana dayalı, etik olmayan bir işlem veya davranışı tespit ettiğinizde veya buna ilişkin kendinizden şüphe duyduğunuzda hemen harekete geçmeniz beklenir. Bu durumda birim sorumlunuz ile görüşünüz. Aramalarınız, ayrıntılı notlarınız e-posta iletileriniz kesinlikle gizli tutulacaktır. Tespitlerinizi veya şüphelerinizi rapor ettiğiniz için cezalandırılmanız kesinlikle söz konusu değildir. Firma yönetimimiz her zaman, kötü muameleye karşı korunmanızı sağlayacaktır. Polat Balıkçılık’a aşağıdaki kanallardan biri kullanılarak da ihlaller iletilebilir.

 

e-mail: [email protected]

Telefon: 0324 221 94 77

 

BÖLÜM 5 – SONUÇ

 

  • Sizler, firmamızın etik değerleri ve ilkelerinin birer koruyucususunuz. Şirket standartlarını öğrenin, yaşayın ve yaşatın. İşimizle ilgili yasaları, şirket politikalarını ve şirket etik değerlerinin öğrenerek, anlayarak ve uygulayarak çevremize iyi örnek olabiliriz.
  • Yasaları öğrenin ve ne kadar zor gözükürse gözüksün, soru sormaktan çekinmeyin. Belli bir durumda bir yasa ya da şirket politikasının geçerli olup olmadığını hatta o konuda bir politika bulunup bulunmadığını bilmiyorsanız, ilgililere sorun.

 

  • Yasalara ya da şirket politikalarına ve etik kurallarına aykırı durumları görmezden gelmeyin. Hepimiz yasaları ve şirket politikalarını ciddiye almak zorundayız. Birinin bir yasayı, politikayı veya etik kuralları çiğnediğini düşünüyorsanız, sorunun düzeltilmesi ya da irdelenmesi için derhal harekete geçin.

 

  • Kendinizi baskı altında hissetmeyin. Sizden hiçbir zaman bir yasayı ya da şirket politikasını veya etik kurallarını çiğnemeniz beklenmediği gibi hiçbir durumda bu yönde teşvik edildiğiniz ya da baskı altında olduğunuz hissine de kapılmayın. Yasayı ya da genel şirket politikasını ihlal ederek yapacağınız bu eylem, bir performans hedefinin yasaklanmasına yardımcı olacak ya da dip çizgisini yukarı çekecek olsa bile hiçbir zaman doğruluktan ayrılmayın.

 

Herhangi bir kuralın uygulama örneğinin olmadığı durumlarda, kendinize;

 

  • Bu durum, firma standartlarına aykırı mı?
  • Değerlerimizle örtüşüyor mu?
  • Yasal mı?
  • Bana veya firmamıza olumsuz yansır mı?
  • Bundan, başka kimler etkilenebilir? (iş arkadaşlarım, müşteriler vb.)
  • Diğerleri ben böyle yaptığım için şaşırırlar mı?
  • Bu durumda, etik ikileme düşmemi engelleyecek başka bir çözüm yolu var mı?
  • Vicdanım rahat mı?

 

Sorularını sorun. Yukarıdaki sorulardan herhangi birine cevabınız olumsuz ise; birim sorumlunuzla görüşmeden kesinlikle harekete geçmeyiniz. Geçtikten sonra hala emin değilseniz, lütfen “İhlallerin Raporlanması’’ bölümündeki basamakları takip ediniz.

 

Etik Kurallara uymak, bizim müşterilerimize, firmamıza, ülkemize, geleceğimize, çocuklarımıza ve en önemlisi ise kendimize olan saygımız ve sorumluluğumuzdur.

ETİK DEĞERLER EL KİTABI

Henüz Yorum Yapılmamış

Yorum Gönder

 25686

google analytics kodunuz